Terug naar nieuws

Stijlvol combineren is te leren

October 26, 2023
  •  
0  min

’s Ochtends voor die kledingkast staan en niet weten wat te dragen. Je kast is goed gevuld. Maar alles voelt mwah. Dat duivelse stemmetje popt alweer op: “Ik heb nodig weer wat nieuws nodig”. Herkenbaar? Je bent niet de enige ;)

Mijn naam is Mirjam. In mijn werk als stijlcoach krijg ik regelmatig bij de start van een kastsessie de opmerking: “Mirjam, ik vind het toch een partij spannend. Ik denk oprecht dat je met de inhoud van mijn kledingkast echt niets kan”.

Met mijn jarenlange ervaring als stijlcoach weet ik inmiddels dat onze kasten vol liggen met prachtige items. Het gevoel dat we niets hebben om aan te trekken, ligt 9 van de 10 keer niet aan het feit dat we geen geschikte kleding hebben.

Je kledingkast blijven herontdekken. Leren combineren. Voor ons consument ligt daar de sleutel tot een slimmere garderobe. Eentje waar je ’s ochtends zonder frustratie voor staat. En waar stof happende kledingitems verledentijd zijn. 

Want hoe hard de kledingindustrie ook aan de bak moet om te verduurzamen. Wanneer ook deze items ongedragen in onze kasten blijven liggen, is het verloren energie. 

In deze blog leer ik je de combineer trucs zodat ook jij van start kan gaan met het blijven herontdekken van je eigen kledingkast. 30x dragen blijkt dan een koud kunstje ;)

Mirjam Hamming (links) coacht tijdens DSFW Maartje Bregman (rechts). Foto door Joanne de Lijster.

1.Combineer items met tegenovergestelde eigenschappen

Misschien wat spannend maar in ieder geval niet moeilijk. Combineer items van tegenovergestelde eigenschappen met elkaar. Dus een zakelijke pantalon met colbertjasje, maakt met pumps zakelijk. Maar wanneer je er sneakers onder draagt krijgt het meteen een boyfriend look. Dit is wel de meest logische van de stel, maar toch vinden veel mensen dit soms spannend om te doen. Dit geldt trouwens ook voor een zakelijke rok. Gooi er sneakers onder en je sportieve look is geboren. 

2. Combineer eens losvallende met strakke(re) kledingitems

Vaak zijn we geneigd aansluitende kleding met aansluitend te combineren en losvallend met losvallend. Wil je een wat ‘spannender’ outfit dan is het tegenovergestelde de oplossing. Combineer juist aansluitende kledingitems met losvallende en visa versa. 

Bijvoorbeeld een strakke legging met een ruimvallend vest of trui. Of juiste een jeans of pantalon met wijde pijpen met een strakker truitje. 

It’s that simple om tot een net wat bijzondere outfit te komen. Denk sowieso met combineren vaak in het tegenovergestelde van wat je denkt. Werkt 9 van de 10 keer. 

3. Combineer kleuren 

Persoonlijk ben ik niet zo’n kleurenfanaat. Maar ik kijk altijd vol bewondering naar die personen die kleurrijk door het leven gaan. 

Dus te gek als jij dit wel graag doet of wilt gaan doen. En ook voor jou, kleurrijk type ;-), heb ik een aantal tips om zo slim mogelijk tewerk te gaan en het maximale uit je kleurrijke garderobe te halen. 

  • Kies in een outfit min 3 verschillende kleuren (bv. juist een andere kleur schoen dan de twee kleuren die je in je outfit draagt. Dat maakt de outfit net even wat interessanter 
  • Kies kleurtinten die dezelfde grijswaarde hebben. Dus of heldere kleuren of juist wat matter. 
  • Combineer een item met kleur eens met donkerblauw of chocolade bruin als je dat in je kast hebt liggen. In plaats van met zwart of wit. 
  • Wil je een printje combineren anders dan met zwart of wit. Kies dan een item met een kleur uit de print.

4. Combineer items die gemaakt zijn van verschillende stoffen 

Door te variëren met items van verschillende stoffen, creëer je automatisch een heel andere look. Hierdoor kan je makkelijk van look veranderen als dat nodig is. En kan één en dezelfde broek op verschillende occasions gedragen worden. Een zijdeachtige pantalon met bijvoorbeeld een joggingstof trui, maakt een outfit meteen een stuk sportiever.
Draag je juist een zijdeachtige top op de pantalon, dan heb je een meer zakelijke look. 

Durf met name verschillende stoffen te combineren. Er is weinig wat echt niet kan. Dit maakt een outfit meteen al een stuk interessanter. 

5. Combineer items met verschillende prints 

Heb je veel prints in je garderobe hangen maar geen idee hoe te combineren? Let dan simpelweg op twee zaken en jij kan helemaal los. 

  • Combineer altijd prints die in ieder geval één complementaire kleur bezitten. 
  • Combineer grotere/rustige prints met kleinere/drukkere prints. Zo weet je zeker dat de combi werkt ;)

TOT SLOT: DÉ UITKOMST VOOR EEN STRESSLOZE & GOED GECOMBINEERDE GARDEROBE

Doe een combineer sessie zo’n 2x per jaar. Blok in het voorjaar en najaar een ochtend of middag in je agenda en maak op basis van bovenstaande tips nieuwe combinaties. Zakt de moed je bij de gedachten al in de schoenen. ;) Start dan vanuit de onderkant. Dus pak je stapel broeken of rokken en bekijk per broek welke nieuwe combinaties je allemaal kan maken. Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Je kledingkast hoeft niet in 1 dag volledig herontdekt ;) 

Mocht je items in je kast hebben liggen waar je ondanks de combineer sessie toch op uitgekeken ben. Leg ze weg, bij voorkeur uit je kast. Het jaar erop pak je die kleren er weer bij en je ervaart ze weer als nieuw☺ 

Maak foto’s van elke combinatie die je gemaakt hebt. Je vergeet ze anders zo weer. Nog praktischer: print de foto’s uit en hang ze aan de binnenkant van je kastdeur. Geloof mij, een verrijking. Je kunt elke ochtend gedachteloos een outfit pakken. En nog leuker. Je draagt veel verschillende outfits.

Je gaat merken dat zodra je jouw garderobe op basis van outfits gaat zien, keuzestress als sneeuw voor de zon verdwijnt. Draag je daadwerkelijk alles wat er in je kast hangt en loop je ook nog eens elke dag op je best de deur uit. 

Heel veel plezier met creëren!


Geniet van al dat moois dat in je kast ligt.

Liefs Mirjam

Mirjam deelt veel duurzame styling tips via haar Instagram. Als je het fijn vindt om persoonlijk stijladvies van haar te krijgen, kijk dan op haar website.

Fotografie: Joanne de Lijster

No items found.