Terug naar nieuws

Re-discover your wardrobe

October 31, 2023
  •  
0  min

Re-think, re-connect & re-combine

Tijdens de opening van Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) op donderdag 5 oktober, werd ook het startschot gegeven van de online campagne #30keerdragen. Een campagne waarin op een creatieve manier tonen hoe je kleding langer, vaker en met meer plezier kunt dragen. Voor deze campagne heeft DSFW in samenwerking met Sustainable Fashion Gift Card en mij, The Sustainable Stylist, gevraagd om Cherisa Schouten duurzaam stylingadvies te geven.

Cherisa is groen model. Zij heeft op basis van haar innerlijk kompas en drijfveren de keuze heeft gemaakt om alleen samen te werken met merken die stappen zetten binnen duurzaamheid en die produceren met aandacht voor mens, dier en milieu. 

Een mooie uitdaging dus met een prachtig model… Let’s start. 

Janneke, The Sustainable Stylist, stijlt tijdens de opening van DSFW groen model Cherisa Schouten. Foto door Joanne de Lijster.

Re-discover

Als personal sustainable fashion stylist, gedreven vanuit mijn liefde voor mode, styling en duurzaamheid, wilde ik Cherisa graag kennis laten maken met mijn manier van werken, mijn stappenplan en haar laten ervaren hoe je een duurzame garderobe kan opbouwen en uitbouwen. 

In de basis gaat het in ieder geval om jezelf kennen, bewuste keuzes maken en jezelf minder laten beïnvloeden door wat de trends ons voorschrijven. Klakkeloos en impulsief trends kopen, is tenslotte zo ongeveer het minst duurzame wat je kunt doen.  

Een duurzame garderobe kan ontstaan wanneer je eigen persoonlijke kledingstijl (her)ontdekt en daarbij overgaat tot bewust kiezen en combineren van items die echt bij in je garderobe passen.  

Bij een persoonlijke kledingstijl gaat het ook om fysieke uitdrukking van wie je van binnenuit bent. In mijn werk als personal stylist zoek ik ook graag samen uit wat iemands stijl is, gebaseerd op zijn waarden, zijn persoonlijkheid, zijn doelen en zijn voorkeuren in combinatie met goede pasvormen en een individueel kleurenpallet.

Ik ben van mening dat de meest duurzame manier om met je garderobe om te gaan, is om eerst te kijken naar wat je hebt. Dus de kleding die al in je kledingkast hangt. Daar begint het, in je eigen kledingkast met “styling the clothes you already own”. 

En zo gingen Cherisa en ik ook samen aan de slag. We planden een kennismakingsgesprek en vroeg haar naar haar wensen en behoeften, de huidige en gewenste kledingstijl, haar favoriete kledingstukken, favoriete kleuren, haar gewenste uitstraling, de manier waarop zij zichzelf tot kleding verhoudt, haar persoonlijkheid en nog veel meer. 

Ik vroeg haar natuurlijk ook ze nog een kledingstuk had, die ze graag vaker zou willen dragen maar waarvan ze zelf niet goed wist hoe. Die had ze zeker. Na ons gesprek appte ze me een aantal foto’s door. Met de verkregen informatie ging ik aan de slag en daarmee maakte ik een lookbook voor onze #30keerdragen campagneshoot.

Re-think

Cherisa had afgelopen jaar een leuk tweedehands zomerjurkje van spijkerstof gekocht waarvan ze zichzelf afvroeg of ze deze ook kon doordragen na de zomer.  Dit jurkje kreeg dus een van de hoofdrollen in de campagne #30keerdragen. Hoe kan ze dit combineren en doordragen na de zomer? 

Re-think, oftewel opnieuw bekijken of heroverwegen. Het woordje zomerjurk zet onze mogelijkheden al onbewust vast. We denken vaak automatisch dat we dit alleen in de zomer kunnen dragen. Maar niets is minder waar. Het spijkerjurkje van Cherisa is makkelijk draagbaar te maken voor het hele jaar. Het vergt alleen wat creativiteit, bestaande overtuigingen overboord gooien en tijd om (kleur) combinaties uitproberen.

Re-connect

Op de dag van de campagneshoot had Cherisa haar items meegenomen. De stylingsessie vond plaats in OX.space Rotterdam. Deze ruimte werd gedurende de DFSW gebruikt als experience center waar ondere andere diverse pop-up stores met duurzame, preloved en vintage kledingmerken en accessoires vertegenwoordigd waren. Voor de shoot konden we hiervan gebruik maken.

Nadat we koffie gedronken hadden en samen haar lookbook doorgenomen hadden, nam ik haar mee langs de diverse merken. Al doende leert men, zeggen ze toch. Dus liet ik haar ook meezoeken naar passende combinatie items. Door tegelijkertijd uitleg te geven over kleur- en materiaal gebruik, pasvorm, gebruik van accessoires gaf ik haar al direct een “training styling on the job”. Vervolgens hing ik diverse items op naast het spijkerjurkje en werd het direct visueel voor Cherisa. Dit laatste is key. Want als een persoon zelf ziet hoe verschillende losse items in een bepaald kleurenpallet samenvallen en mogelijk te combineren zijn met het bestaande item, ontstaat er een nieuwe klik met hun kledingstuk. Re-connected dus…  en that’s where the magic begins! 

Cherisa trok haar spijkerjurkje aan en we gingen ervoor. Als basis koos ik voor een donkere panty, een bruine top van The Swapshop en bruine laarzen uit mijn eigen collectie. Door een kleur terug te laten komen in je outfit, in dit geval de bruintint, creëer je een makkelijke basis en eenheid. Daarnaast is spijkerstof een van meest praktische stoffen die je supergoed opnieuw kan combineren met allerlei materialen en kleuren. Voor deze styling combineerden we de basisset met:

1. Wollen vest The Swapshop 

2. Demin handmade cropped vintage jas van IF DEMIN 

3. Crème Jasje van Cherisa zelf

Door de verschillende materialen en pasvormen, ontstaat er steeds een andere look. Door gebruik te maken van mooie accessoires van bijvoorbeeld  Lucid Leah en TOAIE kan je de styling helemaal afmaken. En wil je bijvoorbeeld meer accent leggen op je taille, vervang dan het jeans-riempje van deze jurk door een ander kleurige riem. 


Groen model Cherisa gestyled door Janneke, The Sustainable Stylist. Foto door Joanne de Lijster.

Re-combine

En ja, door de vaste omlijning van het zomerjurkje los te laten, hebben we er een “gewone” jurk van gemaakt die op verschillende manieren te stylen en hele jaar te dragen is. Door meer out of the box te denken, meer te combineren met verschillende soorten tops/ jasjes, schoeisel en accessoires geef je jezelf veel meer mogelijkheden. Tevens zijn de diverse items onderling ook door te combineren, omdat ik rekening gehouden heb met haar kleurenpallet. Dit wilde ik Cherisa ook laten ervaren, dus zijn we nog een stap verder gegaan. We hebben het jurkje vervangen door een een mooie preloved leren broek van Ensō en we kunnen opnieuw beginnen met combineren! RE-COMBINE dus.

Groen model Cherisa gestyled door Janneke, The Sustainable Stylist.


En precies dit maakt mijn werk zo ontzettend leuk. Eindeloos combineren en magie hiervan zien overspringen op de ander.. Let op, als je die magie eenmaal te pakken heb, laat het je niet meer los. In mijn optiek is het ontdekken van je eigen kledingstijl in combinatie met je mooiste kleurenpallet een boost voor je zelfvertrouwen!  Als je er iets meer over wilt weten, of iets van die magie wilt ervaren. Neem gerust contact met me op. 

Janneke Cloosterman 

THE SUSTAINABLE STYLIST 

Janneke deelt veel duurzame styling tips via haar Instagram. Als je het fijn vindt om persoonlijk stijladvies van haar te krijgen, kijk dan op haar website.

No items found.