Terug naar nieuws

Duurzame stijlcoaching; de meest waardevolle tips verzameld

November 29, 2023
  •  
0  min

De feestdagen staan om de hoek. Een periode vol etentjes en feestjes met collega’s, vrienden en familie. En voor al deze gelegenheden staan we weer voor onze kledingkast en stellen we de vraag: wat zal ik aantrekken?

Stijlcoaches Mirjam, Janneke, Chiara en Victorien, deelden tijdens DSFW al hun duurzame styling tips. Speciaal voor de feestdagen, hebben we de meest waardevolle tips voor jou verzameld in één blog. Want, door slim te combineren, creëer je voor de feestdagen nieuwe outfits zonder dat je iets nieuws hoeft te kopen.

Tip van Victorien: Dé check-vraag

Misschien sta je in aanloop naar de feestdagen niet voor je kledingkast, maar in je favoriete kledingwinkel. Je bent op zoek naar iets nieuws, maar heb je wel iets nieuws nodig om er fabulous uit te zien met de feestdagen? 

Stijlcoach Victorien tipt voor situaties al deze: ‘Stel jezelf de vraag: ga ik dit kledingstuk zéker 30 keer met plezier dragen? Als dan het eerlijke antwoord is dat je de jurk na het kerstdiner waarschijnlijk nooit meer gaat dragen, koop het dan niet. Grote kans dat de jurk dan geen waardevolle aanvulling is voor je garderobe.

Benieuwd naar alle tips van Victorien? (Ze heeft namelijk nog veel meer moois te vertellen) Lees dan haar volledige blog!

Victorien van Duuren (links) stijlt greenfluencer Michelle Amo (rechts)

Tip van Janneke: Dé vier stappen

Janneke heeft haar tips handig onderverdeeld in vier stappen, namelijk: Re-discover, Re-think Re-connect en Re-combine. Lees de uitgebreide beschrijving vooral in Janneke's volledige blog, maar hier de vier stappen in een nutshell:

Re-discover: De meest duurzame manier om met je garderobe om te gaan, is om eerst te kijken naar kleding die al in je kast hangt. Ofwel: “styling the clothes you already own”. 

Re-think: We denken vaak automatisch dat bepaalde items je alleen in de zomer kunnen dragen. Niets is minder waar. Het vergt alleen wat creativiteit en tijd. Gooi bestaande overtuigingen overboord en probeer verschillende kleur combinaties uit. En bedenk: de modepolitie bestaat niet.

Re-connect: Door verschillende losse items in een bepaald kleurenpalet samen te brengen ontstaan er nieuwe combinaties waar je misschien zelf nog niet over nagedacht had. Hierdoor ontstaat er een nieuwe klik met jouw kledingstuk en ga je er op een andere manier naar kijken. Door gebruik te maken van accessoires kun je de styling helemaal afmaken. 

Re-combine: Door meer out of the box te denken, meer te combineren met verschillende soorten tops/jasjes, schoeisel en accessoires geef je jezelf veel meer mogelijkheden. Zo kan je eindeloos combineren. Warning: als je eenmaal de magie te pakken hebt, laat het je niet meer los. 

Janneke Cloosterman (links) stijlt groen mode Cherisa Schouten (rechts)

Tip Mirjam: Stijlvol combineren is te leren

Kijk, dat geeft vertrouwen! Mirjam is ervan overtuigd dat met de juiste kennis iedereen stijlvol kan combineren. En als je eenmaal de smaak van combineren te pakken hebt, dan zal je zien dat je met dezelfde kledingkast plots 3 keer zoveel outfits hebt om aan te trekken.

Mirjam’s tips

  1. Combineer items van tegenovergestelde eigenschappen
  2. Combineer eens losvallende met strakke(re) kledingitems
  3. Combineer kleuren
  4. Combineer items die gemaakt zijn van verschillende stoffen
  5. Combineer items met verschillende prints

En zo ga je ermee aan de slag

Doe een combineer sessie zo’n 2x per jaar. Blok hiervoor in de lente en herfst een ochtend of middag in je agenda en maak op basis van bovenstaande tips nieuwe combinaties. Zakt de moed je bij de gedachten al in de schoenen… Start dan vanuit de onderkant. Dus pak je stapel broeken of rokken en bekijk per broek welke nieuwe combinaties je allemaal kan maken. En wees lief voor jezelf. Kijk gewoon hoe ver je komt en wees daar trots op!

Meer lezen over Mirjam’s tips? Lees dan haar volledige blog

Mirjam Hamming (links) stijlt oprichter Happy Times Magazine Maartje Bregman (rechts)

Tip van Chiara: Stop met fast fashion. Start met stylen

Op het plaatje zag het er prachtig uit, maar hoe vaak valt een (ultra) fast fashion item in het echt niet gewoon tegen? Of is het na een paar keer wassen uit model? Als je start met stylen, ben je niet alleen goedkoper uit, maar is de kans groot dat je ook blijer de deur uit loopt. Duurzame styling start volgens Chiara namelijk met wie jij bent. Met haar duurzame styling-aanpak ontwikkel je een heel persoonlijke én comfortabele kledingkast. Lees haar volledige stappenplan, maar hieronder lees je 'm in het kort:

Stap 1: Jij

Bij onszelf stilstaan doen we vaak als we iets meemaken dat alles overhoop gooit. We gaan dan door een verandering en merken dat zoiets als een kledingkast niet meer bij ons past. Daarom is het goed om eens te kijken hoe jij duurzaamheid in je kast kunt meenemen. Zie dit als een verandering, een ontwikkeling.

Stap 2: Winkelen in je kast

Trek vervolgens je kast open. Pak je favoriete outfit eruit. Die outfit die vanaf het wasrek meteen weer aan je lijf gaat. Die outfit waar anderen jou in kunnen uittekenen. Leg dan al je andere kledingstukken uit je kast ernaast. Wat is het verschil tussen je favoriete outfit en de rest van de kleding en probeer die verschillen te overbruggen.

Stap 3: Je attitude, je lichaamstaal 

Hoe is het uiteindelijk als jij vanuit je waarden, kennis van je lijf, gaat winkelen in je kast en je outfits aandoet? Dus in feite neem je je kleding je leven in? Hoe sta je vervolgens? Wat adem je uit?

Chiara Spruit (links)stijlt greenfluencer en journalist Gabriëlle Koster (rechts)

Mocht je ondanks alle tips styling toch lastig vinden? Maartje, oprichter vanHappy Times Magazine, en groen model Cherisa Schouten, zijn tijdens DSFW gestijlt door Mirjam en Janneke. Zij schreven een blog over de inzichten die zij hebben opgedaan en hoe ze de styling tips hebben geprobeerd toe te passen. 

Lees hier de blog van Cherisa Schouten over haar stylingsessie met Janneke.

Lees hier de inzichten van Maartje Bregman over haar stylingsessie met Mirjam.

Minder miskopen en meer outfits 

Blijkt zelf stylen toch niet helemaal je ding? Een andere optie is een mooie outfit huren, bijvoorbeeld bij Lena the Fashion Library. Dan kan je alsnog zonder iets te kopen wat je maar één keer draagt, een gehele nieuwe outfit aan. En lenen kan bij Lena al vanaf 50 cent per dag, zonder abonnement. 

En als laatste, kan je natuurlijk altijd voor de ‘real deal’ gaan: boek een stylingsessie bij één van de stijlcoaches. Mocht je dit een groot bedrag vinden, dan kan je voor je verjaardag de Sustainable Fashion Gift Card cadeau vragen. Deze cadeaukaart kun je verzilveren bij Mirjam en Chiara. Zo kunnen jouw vrienden je een duurzame styling sessie cadeau geven. En bedenk: een stijlcoach is op korte termijn een investering, maar het helpt je op de lange termijn geld te besparen: minder (mis)kopen en toch meer outfits, omdat je kleding op meer gevarieerde manier leert te dragen. 

Alle foto's zijn gemaakt door Joanne de Lijster

No items found.