Verklein de impact van jouw kledingkast tijdens Dutch Sustainable Fashion Week van 6 t/m 12 oktober

Haarlem doet mee aan de negende editie van de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) van 6 tot en met 12 oktober. Haarlemse ondernemers halen alles uit de kast om jou te helpen bij het maken van duurzame kledingkeuzes. Zij organiseren tijdens deze week, samen met de gemeente, verschillende activiteiten: een styling sessie, een avondvullend programma bij restaurant Mama Gaia, een fair fashion expositie en nog veel meer!

Velen vinden het leuk om nieuwe kleren te kopen, maar het is goed om daar eerst over na te denken. Want de kledingindustrie is op de olie-industrie na de meest vervuilende ter wereld. Ieder jaar komt er 35 miljard kilo aan kleding bij op de wereld, terwijl 40% daarvan ongedragen wordt weggegooid. In Haarlem gooien we ieder jaar 1 miljoen kilo kleding weg. Dat moet en kan anders! Zien we je tijdens een van de activiteiten of een van de deelnemende winkels?

Programma

Fair Fashion Tour met Ashna Chhatta

6 oktober15.00 – 17.00  &  9 oktober13.00 – 15.00 

Maak kennis met duurzame winkels, vintage- en zero-waste mode. Tijdens de Fair Fashion Tour neemt Ashna Chhatta, fair fashion stylist en personal shopper, je mee langs vijf Haarlemse ondernemers die zich bezig houden met duurzaam textiel. Wil je gratis deelnemen?

Meld je dan aan via duurzaam@haarlem.nl.

Hoe word jij een change maker?

7 oktober | 17.00-19.00 | Gonnetstraat 26

Hoe kun je lokaal een change maker worden rond duurzaamheid en fashion? Studenten van Hogeschool InHolland Haarlem hebben dit onderzocht in hun Living Lab, onder begeleiding van Andrea Reyes, oprichter van het Sustainable Fashion Community Center in Harlem, New York. Zij gaan graag met jou in gesprek over de resultaten. Wordt jij een change maker in Haarlem?

Aanmelden verplicht via Esther.Reith@inholland.nl

Vermaak en deel je kleding bij Atelier Pina

8 oktober | 13.00 – 15.00 | Doelstraat 6

Sewing Circle met Josefien van Geloven. Aan de slag met je eigen kleding! Neem 1 kledingstuk mee om te vermaken en te delen, en ook een textielschaar + naald en draad.

Meld je aan via josefien@altelierpina.com.

Sûr Atelier

8 oktober | De hele dag | Gedempte oude gracht 87

Laat je verrassen door de creaties van Sûr Atelier! Er is een doorlopende modeshow van de nieuwe wintercollectie mét hapjes en drankjes. Je kunt ook deelnemen aan een workshop waarbij je een mooie armband gaat maken. Aanmelden voor de workshop is niet nodig, je kunt op elk moment aanschuiven.

Sociaal & duurzaam kledingmerk (sur-atelier.nl)

Mama Gaia diner met talkshow

11 oktober | 18.00 – laat | Gonnetstraat 26

Diner met modeshow van duurzame Haarlemse ondernemers en live talkshow. Verschillende sprekers uit de modeindustrie schuiven aan; van ondernemer tot designer.

Het plant-based restaurant in Haarlem

Kidsmiddag bij Tiesjurt

12 oktober | 13.00 – 17.00 | Gedempte Oude Gracht 79

Speciaal voor de kids!

Maak een mooi ontwerp om mee te nemen of laat het printen op een TIESJURT gemaakt van 100% bio katoen, gemaakt door werknemers onder mensvriendelijke omstandigheden.

Meld de kids aan via de website www.tiesjurtconcept.com

Workshop waardeer je kleren

12 oktober | 15.00 -16.00 | Kleverlaan 9 (Haarlemmer Kweektuin)

Tijdens deze interactieve praktische workshop in het Kweekcafé  leer je meer over de kledingindustrie en wat jij zou kunnen doen om de impact van kledingkast te verkleinen. Je gaat naar huis met nieuwe inzichten en praktische tips en tricks over mode en kleding. Je kijkt nooit meer op dezelfde manier naar je kledingkast!

De workshop is voor volwassenen, maar neem vooral de kids (vanaf 8 jaar) mee. Zij kunnen (begeleid) de expositie ‘Kleed-je-goed’ bezoeken met leuke opdrachten!

Graag aanmelden (ook de eventuele kinderen) via danielle@waardeerjekleren.nl

Stylingavond bij BrandMission

13 oktober | 19.15 – laat | Zijlstraat 85

Wil jij geïnspireerd worden door verschillende kledingstijlen en leren combineren om zoveel mogelijk uit je garderobe te halen? Kom dan naar de BrandMission stylingavond. Stylist Maureen Ryley geeft persoonlijk advies en laat zien hoe je verschillende kledingsstukken kunt combineren.

Graag aanmelden opwww.brandmission.nl/stylingavond

Expositie Kleed je Goed – Kweekcafé

Gehele DSFW | gesloten op dinsdag en donderdag | Kleverlaan 9 (Haarlemmer Kweektuin)

Ontdek van alles over kleding!  In de expo zijn interessante feitjes verwerkt en je kunt leuke opdrachten doen. Wist jij bijvoorbeeld dat er voor het maken van een T-shirt wel 2700 liter water nodig is en voor één spijkerbroek maar liefst 7000 liter! Dat is evenveel water als je nodig hebt wanneer je honderdzestig dagen lang zes minuten doucht! Bizar, toch!

Kijken en doen
Onze expositie is voor alle leeftijden. Zo zijn er leuke opdrachten zoals op kledinglabels kijken waar kleding vandaan komt en textiel sorteren. Het gaat in op de (helaas) negatieve aspecten van de textielindustrie én wat je zelf kunt doen om op een goede manier met kleding om te gaan. 

10% korting op de handgemaakte kleding van CÉ Fashion

Gehele DSFW | Schagchelstraat 38

Ceóni van Broekhuizen is de designer en drijvende kracht achter CE Fashion, het slow fashion brand dat staat voor minimalistische, vrouwelijke en comfortabele kleding. Elk kledingstuk wordt handgemaakt in eigen atelier, in het centrum van Haarlem. www.ce-official.nl

Tiesjurt

Schuif aan in ons atelier
Laat je handen spreken en schuif aan in ons atelier. Gedurende de hele Dutch Sustainable Fashion Week kun je bij ons aan de grote tekentafel je creativiteit de vrije loop laten. Maak een mooi ontwerp om mee naar huis te nemen of laat het door ons printen op een TIESJURT gemaakt van 100% bio katoen waarvan de makers onder goede werkomstandigheden een eerlijke loon hebben ontvangen om zo een menswaardig bestaan op te bouwen.

https://www.tiesjurtconcept.com/

10% korting bij inruil van je oude yogamat bij aankoop van een KURMA mat – Yoga Specials

Gehele DSFW | Kleine Houtstraat 92

YogaSpecials heeft voor jou een bijzondere en zéér uitgebreide collectie heren & dames yogakleding. Voor yoga zéker, maar net zo goed voor andere activiteiten, een dagje thuiswerken… voor op de bank…de stad…het strand.. het bos…of waar dan ook.

Ruil je oude yogamat in en krijg 10% korting op een KURMA mat
Lever in tijdens de DSFW je oude yogamat in bij Yoga Specials, Kleine Houtstraat 92 en ontvang 10% korting op een nieuwe KURMA mat. Met een KURMA mat koop je één van de meest duurzame yogamatten. Wij zorgen voor de meest milieuvriendelijke recycling van je oude mat via ContinuOM Collective, zodat we de berg afgedankte yogamatten zo klein mogelijk maken!

https://www.yoga-specials.nl/

Podcast ‘Duurzaam Haarlems Textiel

Een groep enthousiaste ondernemers heeft zich verenigd als koplopergroep. Samen met de gemeente besteden zij het hele jaar aandacht aan de verduurzaming binnen mode en textiel. Dat gebeurt onder andere met de podcast Haarlems duurzaam textiel die wordt gepresenteerd door fair fashion stylist Ashna Chhatta. Tijdens de Dutch Fashion week verschijnt een nieuwe aflevering van de podcast en in de loop van het jaar wordt de podcast aangevuld met zowel inhoudelijke verhalen over textielverwerking als persoonlijke verhalen van lokale ondernemers. De podcast is te beluisteren door ‘Haarlems duurzaam textiel’ te zoeken op Spotify of in je podcast-app op je telefoon.

Routekaart Haarlem

Download deze kaart