Expositie studenten Fashion Alfa-college

Nieuwe Markt 1, Groningen, Nederland

Material Journalism 

Afgelopen schooljaar hebben studenten van de opleiding Junior stylist van het Alfa-college het unieke programma “Material Journalism” bij kunstenares Claudy Jongstra gevolgd. Ze zijn een jaar lang in de leer geweest. Na veel experimenten, duurzame technieken en alternatieve werkmethodes hebben de studenten een eigen kledingstuk of product ontworpen. Uiteraard volledig duurzaam. 

De studenten maakten zich in “Material Journalism” de holistische werk- en denkwijze van Claudy Jongstra eigen. Ze leerden materiaaleigenschappen kennen en toepassen. Ook kregen ze inzicht in de geschiedenis en het terughalen van vergeten tinten. Daarnaast zijn de studenten meegenomen in haar visie waarin lokaliteit, voeding, planten en leefomgeving een belangrijke rol spelen. Duurzaam en circulair. Dit alles om de studenten een alternatief te bieden voor de vervuilende textiel-, mode- en stylingindustrie. 

Material Journalism bestond uit 10 werksessies verspreidt over het schooljaar. Het vond plaats in zowel haar studio en boerderij, als op het SuikerTerrein in Groningen. 

Afsluitende expositie in het Forum Groningen

De kennis die studenten hebben opgedaan bij leermeester Claudy Jongstra is toegepast op het ontwerpen van een eigen kledingstuk of product zoals tassen van gebruikte kleding, hoeden van vilt of gerecycled denim. Hiermee leren studenten dat positioneren en exposeren ook een onderdeel is van het kunstenaarschap en modeontwerpen. 

Op 25 september laten de studenten deze eindwerken zien tijdens de expositie 050&mode in Forum Groningen.

Claudy Jongstra

 

“Claudy Jongstra staat wereldwijd bekend om haar monumentale kunstwerken en architectonische installaties. De organische vormen en genuanceerde tinten

weerspiegelen meesterlijke innovaties van Jongstra in de oude techniek van het maken van wolvilt. Het oeuvre van Jongstra, vaak geïnstalleerd in grote openbare ruimtes, is opgenomen in veel internationale musea en in privé- en bedrijfscollecties.

In 2001 vestigde Jongstra haar atelier in Friesland, waar ze begon aan een ingrijpend ecologisch experiment in het lokale landschap. Met het houden van een kudde zeldzame, inheemse Drentse heideschapen (het oudste ras in Noord-Europa) en het cultiveren van een gespecialiseerde historische verfplanten tuin, creëert Jongstra een volledig duurzame productieketen van haar kunstwerken.” Uit: Friesland.nl 

Naarmate het artistieke bedrijf van Jongstra zich uitbreidt, neemt ook de impact op de regio toe. Door samen te werken met lokale boerderijen, scholen en sociale programma’s en respectvol te putten uit volksverhalen, het land en de verborgen kennis, vernieuwt Jongstra het lokale landschap van monoculturele productie naar een meer divers, inclusief en ecologisch-rechtvaardig model.

Features
Business Event
Gratis Entree
Gratis Parkeren
Indoor Event
Official DSFW Event
Op Uitnodiging
Outdoor Event
Voor o.a. Kinderen
Datum & Tijd
Startdatum:
25/09/2021
Einddatum:
25/09/2021
Starttijd:
10:00
Eindtijd:
16:00
Related Listings